Lucka #13

I lördags sprängde en man i Stockholm sig själv i luften och det tog inte lång stund innan media och människor började tala om ”självmordsbombare” och ”nu har DET kommit till Sverige”. Polisens förarbete tyder på att händelsen har politisk och religiös bakgrund, men så mycket mer har man ännu inte lyckats säkerställa.

Sverigedemokraterna får vatten på sin kvarn och Jimmy Åkessons sekreterare Alexandra Brunell twittrar sarkastiskt ”är det nu man får säga vad var det jag sa? #äntligen” som kommentar till händelsen.

Imamen i Stockholms största moské, shejk Hassan Moussa och flera muslimska organisationer och människor med honom fördömer självmordsbombningen och uttrycker sin oro för hur denna händelse kommer att påverka synen på muslimer och muslimsk kultur…inte minst med tanke på det redan ganska spända läget i Europa och världen i fråga om polariseringen mellan öst-väst.

När rubriken terrordåd blinkar som neonskyltar i media världen över är det värt att fundera på följande siffror…

Terrordåd i Europa 2006-2009:
Totalt antal: 1770
Islamic: 6 st (0.34%)
Right Wing Ethno-Nationalist and Separatist: 1596 st (90.17%)
Left Wing: 106 st (5.99%)
Other/Not Specified: 62 st (3.50%)
Källa: Europol – The European Police Office www.europol.europa.eu

…det är också värt att fundera på varför det är så att när en vithyad man som skjuter dussintals mörkhyade i Malmö kallas han för ”ensam galning”, men när en mörkhyad man planerar att döda vithyade då går kategoriseringsmaskinen på högvarv och låser snabbt på rubriceringen ”organiserat terrorvåld” långt innan polisens förundersökning ens startat.

Vad är era tankar om detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.